Artikler

Speilvendte glassfasader fornyer historisk garntørke

Skrevet av Anna-Lena Schomburg | 23.jan.2025 16:13:38

Foto: Adam Stirling / Glass & Fasade

Kulturminne ved vannkanten

Garntørka ble i sin tid bygget for å tørke fiskegarn, men behovet forsvant da nylongarn kom på markedet. Til tross for at strukturen ikke er fredet, er den regulert som bevaringsverdig. Byggherren Sonskilen Båthavn ønsket derfor å gi bygget en ny funksjon – «vern gjennom bruk». Løsningen ble å sette opp nesten usynlige glassvegger på innsiden av de gamle trebjelkene, slik at lokalet kan benyttes og samtidig enkelt kan tilbakeføres til opprinnelig form om ønskelig.

Les også: Oslos beste uterom med akevittbar

 

Foto: Adam Stirling / Glass & Fasade

Diskret fasadeløsning

Kommunen stilte krav om at den opprinnelige formen skulle bevares, og at fasadeløsningen skulle være nærmest usynlig. Valget falt på Schüco FWS 50, et fasadesystem som tåler værpåvirkning og vindtrykk. For å overholde reglene for vern av historiske monumenter og bevare de synlige trebjelkene, ble fasaden «speilvendt». Utsiden av glassfasaden vender dermed innover i lokalet. Denne monteringen er uvanlig, men oppfyller prosjektets hovedmål: å beholde bygningens opprinnelige karakter og la den bærende konstruksjonen forbli synlig.

 

Foto: Adam Stirling / Glass & Fasade

 

«Dette er vanligvis ikke en løsning vi vil stille oss bak, men i dette tilfellet, hvor det ikke er krav til isolasjon og fasaden kun skal fungere som en skjerm mot vær og vind, var dette den optimale løsningen for å komme i mål.

Viktig var også et nært samarbeid med byggteknisk rådgiver med tanke på dimensjonering av fasadeprofiler og innfesting, og for å sikre at vindkreftene som blir overført fra den nye glassfasaden til den eksisterende bærekonstruksjonen i tre blir ivaretatt.»

 

Håkon Eggestad, teknisk sjef
Schüco Norge

 

 

Samarbeid og tekniske tilpasninger

Schüco partner Gjesdal Aluminium, som tidligere hadde utført lignende arbeid på en annen garntørke i Bekkjarvik utenfor Bergen, ble involvert i prosjektet. Det krevde flere befaringer og justeringer for å finne en god innfesting og dimensjonering. Monteringen skjedde etappevis fra desember 2023 og fram til juni 2024 for å sikre at selskapslokalet skulle stå klart i tide.

De totalte glassflatene, rundt 315 kvadratmeter, består av et ikke-reflekterende Vision-Lite-glass. Denne løsningen sørger for minimal gjenskinn og gir en nærmest uhindret utsikt over vannet.

 

Foto: Adam Stirling / Glass & Fasade

Et unikt festlokale

Etter oppgraderingen har Garntørka blitt et populært lokale for bryllup og andre arrangementer. Med unik beliggenheten rett i vannskorpa og med utsikt over Sonskilen og Son sentrum er sommeridyllen sikret.

Tidligere ble det benyttet provisoriske vegger, men de nye glassfasadene gir bedre skjerming mot vind og vær uten å forringe den luftige følelsen. På varme dager kan flere av veggene skyves til side for utlufting. Siden bygget ligger rett ved vannskorpa, brukes et glassrekkverk for å hindre at noen faller i vannet.

Les også: Wergelandshaugen - en reise i arkitekturens historie

 

Foto: Adam Stirling / Glass & Fasade

«En liten funfact: Fasadeløsningen ble montert på innsiden av de gamle søylene for å ivareta kravet om diskresjon. Normalt krever FWS 50 glassing fra utsiden, men det var umulig her. Derfor satte vi opp systemet «speilvendt», noe som krevde kreative grep for å sikre tetthet og motstand mot vindtrykk.

Prosjektet fikk mye lokal anerkjennelse og bookinger for bryllup og annet stod i kø allerede før prosjektet var sluttført, så det ble litt tidspress for oss mot slutten 😊»

Erik Fjellby
Gjesdal Aluminium AS

 

Prosjektet viser hvordan moderne glassfasader kan gi nytt liv til historiske bygg samtidig som verneverdige elementer tas vare på. For arkitekter, entreprenører og andre i byggebransjen er dette et godt eksempel på smarte fasadeløsninger, effektiv værbeskyttelse og respekt for eksisterende konstruksjoner. Garntørka i Son demonstrerer at riktig valg av systemer, tett samarbeid med leverandører og grundig planlegging kan føre til vellykkede resultater som både ivaretar kulturarv og skaper nye bruksområder.

Les også: Krevende renovering av historisk hotell

 
     
Prosjekt:   Garntørka
Hvor:   Son i Vestby kommune
Schüco Partner:   Gjesdal Aluminium
Arkitekt:   Puls Arkitekter ved Kai Viksjø
Byggherre:   Sonskilen Båthavn
Byggtype:   Tørkehus for garn, omgjort til festlokale
Fotografer:   Adam Stirling / Glass & Fasade, Gjesdal Aluminium
Ferdigstilt:   2024
Schüco produkter:   FWS 50, ADS 70, ASS 32 SC
     

 

Foto: Adam Stirling / Glass & Fasade