Store lyse atrium i Lysgården på Sluppen i Trondheim

På Sluppen satses det på fremtidens bygg

Oppdatert: 4. november, 2024
Publisert: 7. oktober, 2024

På Sluppen i Trondheim, som har gjennomgått en spennende transformasjon, satser man på fremtidens bygg. Her utvikles moderne og bærekraftige bygg som kombinerer teknologi, miljø og funksjonalitet. Byggene ALO, Lysgården og Stålgårdene er eksempler på denne satsingen, hvor både arbeids- og bomiljøer skal eksistere side om side.

Sluppen langs E6 på kvelden

Foto: R. Kjeldsberg

Sluppen, med sin historiske arv og nære tilknytning til NTNU, er en attraktiv del av Trondheim, med grønne omgivelser og kort avstand til sentrum. Dette området, som tidligere var preget av industri og lager, er nå en motor for innovasjon og bærekraftig byutvikling.

 

Dronebilde av kontorbygg på Sluppen

Foto: Glass & Fasade/Glen Musk

Stålgården Sør og Nord med arkitektoniske og tekniske kvaliteter

Stålgårdene består av to kontorbygg side om side. Stålgården Sør ble ferdigstilt i 2011 og Stålgården Nord i 2015. Byggene er blitt kjent for sin særegne arkitektur, energieffektive løsninger og stålgrå fasader.

Nord består av åtte etasjer med en fleksibel struktur som kan tilpasses ulike leietakerbehov, og er utformet med tanke på funksjonalitet og god tilgang til dagslys. Bygget mottok Eiendomsprisen 2015 for sine arkitektoniske og tekniske kvaliteter.

 

Atrium med trapp i StålgårdenFoto: R. Kjeldsberg

Den arkitektoniske utformingen, inspirert av Frank Gehrys arbeid (Guggenheimmuseet i Bilbao), gir Stålgården Nord et iøynefallende uttrykk med asymmetriske fasader i stål og glass, godt synlig fra hovedinnfartsåren til Trondheim. Dette gir bygget en tydelig identitet og tilstedeværelse i bydelen. Arkitekter for Stålgårdene har vært ARC Arkitekter.

 

 

Fasadene på Stålgården Nord og SørFoto: R. Kjeldsberg

Fasaden består av bearbeidede rustfrie stålplater (gitt et spesielt mønster og slipt for hånd), som sammen med glasspartiene skaper en spennende dynamikk og gir byggene sitt særpreg. Stålgården Nord har status som passivhus og har fått støtte fra Enova.

Med et imponerende energiforbruk på kun 70 kWh/m² er de langt under passivhuskravene. Dette oppnås blant annet gjennom termoaktive dekker (TABS), som sørger for energieffektiv regulering av varme og kjøling. Sammen med et luft-til-vann-varmepumpesystem og fjernvarme.

 

Atriet i StålgårdenFoto: R. Kjeldsberg

Arkitektonisk sett er Stålgården et godt eksempel på hvordan funksjonalitet og estetikk kan kombineres med teknologiske løsninger. Byggets indre fleksibilitet, med et modulbasert design for kontorlokaler og tekniske rom på hver etasje, sikrer tilpasningsdyktighet og effektiv drift.

Les også: Fremtidens glassfasader

 

Stålgården med glassfasadeFoto: Glass & Fasade/Glen Musk

Lysgården, et av verdens mest avanserte kontorbygg

Lysgården ble ferdigstilt i juni 2019, og tro til sitt navn står kombinasjonen av lys og glass sentralt. Bygget har markert seg som et av verdens mest avanserte kontorbygg, med en kombinasjon av innovativ teknologi, bærekraftige løsninger og arkitektoniske kvaliteter. Plassert ved siden av Stålgårdene er Lysgården godt synlig langs E6.

 

Lysgården på Sluppen på kveldstidFoto: R. Kjeldsberg

Byggets utforming er preget av glass og lys, med fasader som endrer seg i takt med døgnet og årstidene. Mikro-lameller integrert i glasset sørger for å stoppe opptil 90 % av solens uønskede oppvarming, samtidig som naturlig lys slipper inn. Denne gjennomtenkte lysstyringen bidrar til et optimalt inneklima og reduserer energiforbruket.

Lysgården er sertifisert med BREEAM-NOR Excellent, og er utstyrt med en solcellepark på taket, noe som gjør bygget til en nær nullenergibygning. Den bærekraftige tilnærmingen er understøttet av lavkarbonbetong i konstruksjonen, solcellepark og avanserte energisystemer som effektivt utnytter både sol- og dagslys. Med en app-styrt drift, basert på Siemens’ teknologi, er Lysgården helt bryterløst, og lys, varme og luftkvalitet tilpasses dynamisk etter behov.

Les også om dette BREEAM-NOR Excellent bygget: Norges grønneste kontor- og logistikkbygg

 

Atriet i LysgårdenFoto: Glass & Fasade/Glen Musk

Byggets materialbruk er en kombinasjon av betong, tre og glass. Eksponerte betongkonstruksjoner gir både en estetisk og funksjonell fordel, ved å bidra til stabil temperaturregulering og et forbedret inneklima. Dikroitisk glass, som reflekterer lys i ulike farger, gir fasaden et unikt, levende preg, mens de åpne interiørene fremmer lysinnslipp og sosial interaksjon blant byggets brukere.

Les også: Arkitektur med fokus på dagslys, luft og innemiljø

 

Lysgården fasadeFoto: Glass & Fasade/Glen Musk

Lysgården har seks etasjer med fleksible kontorløsninger. Atriet, som strekker seg over flere etasjer, fungerer som et sentralt samlingspunkt med kantine og møterom. Arkitekturen legger til rette for effektiv arealutnyttelse og høy trivsel blant brukerne, samtidig som teknologien i bygget gir kontinuerlig innsikt i hvordan arealene brukes.

Som en del av EU-prosjektet «+CityxChange», har Lysgården spilt en sentral rolle i Trondheims ambisjon om å bli en netto energipositiv by.

«+CityxChange» (Positive City ExChange) er et smartbyprosjekt som har fått støtte fra EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horizon 2020 under utlysningen for «Smartere byer og samfunn.» NTNU er vert og leder +CityxChange-konsortiet sammen med fyrtårnbyene Trondheim kommune og Limerick City and County Council.

 

Lysgården front

Foto: Glass & Fasade/Glen Musk

ALO med fokus på bærekraft og trivsel

Det siste tilskuddet på Sluppen er ALO som setter en ny standard for miljøvennlige og helsefremmende arbeidsplasser. Bygget er Norges første som er dobbeltsertifisert med både BREEAM Outstanding og WELL Platinum, og det oppfyller Paris Proof BREEAM-kravene for å minimere klimafotavtrykket. ALO er ikke bare et kontorbygg – det er en helhetlig arbeidsplass der trivsel, bærekraft og teknologi smelter sammen.

 

Sosial sone i ALOFoto: Interiørfoto

Bygget består av syv etasjer med fleksible kontorløsninger, der etasjeplanene på ca. 1.700 kvm kan tilpasses både åpne landskap, cellekontorer og sosiale soner og er utformet for å skape et godt arbeidsmiljø. Sentralt i bygget er også her et atrium, videreført fra Stålgården og Lysgården, som sørger for at rikelig med naturlig lys slipper inn og bidrar til en følelse av åpenhet og samspill mellom leietakere.

 

ALO på kveldstid

Foto: Interiørfoto

Byggets bæresystem består av plasstøpt betong, og det er benyttet lavkarbon ekstrembetong for å redusere klimafotavtrykket ytterligere. En fasade med søyler og dragere i rød tegl og kledning av kobberelokserte aluminiumsplater i mursteinfarge, gir ALO et robust, men innbydende uttrykk.

Teknologiske løsninger som ventilasjonsbasert oppvarming og kjøling sikrer energieffektiv drift, og bygget er designet for å redusere miljøpåvirkningen uten å gå på bekostning av komfort og funksjonalitet.

Som en del av transformasjon av Sluppen, står ALO, som forøvrig betyr å gjødsle, som nok et fremragende kontorbygg hvor bærekraft, teknologi, trivsel og produktivitet er bærebjelkene. Arkitekturen, de teknologiske løsningene og miljøprofilen gjør bygget til et attraktivt sted for både ansatte og besøkende.

 

Alo sett fra gateplan

 

R. Daaland AS har levert glass- og fasadeløsningene

Ikke langt unna Sluppen har R. Daaland AS sin base. Som en anerkjent og velrenommert totalleverandør av aluminium- og glassløsninger i Midt-Norge, har de gjennom flere tiår bygget opp et solid rykte for kvalitet og presisjon. Med egen produksjon i Trøndelag og som en av Schücos tidligste og mest erfarne partnere, representerer de Schüco på en fremragende måte. Deres dype produktekspertise sikrer at løsninger fra Schüco alltid blir utnyttet til sitt fulle potensial i hvert prosjekt.

R. Daaland AS har bidratt til noen av de mest kjente landemerkene i Trondheim og Midt-Norge, inkludert det ikoniske Britannia Hotel og flere prestisjeprosjekter på Sluppen. Her leverte de glass- og fasadeløsninger fra Schüco, som blant annet utvendige glassfasader, glasstak, og innvendige dører og glassfelt, som alle fremhever kvaliteten Schüco er kjent for.

Prosjektrådgiver Sigbjørn Jakobsen trekker spesielt frem det fremragende samarbeidet mellom arkitekter og spesialiserte leverandører som en nøkkelfaktor for suksessen. I tillegg til valg av førsteklasses produkter og et sterkt miljøfokus, var det dette samarbeidet som virkelig satte sitt preg på prosjektene.

 

Sigbjorn Jakobsen i R. Daaland AS

 

«Fellesnevneren for suksess for alle disse tre prosjektene var at vi kom inn i en tidligfase og jobbet tett med arkitekter, byggherre og entreprenørene fra NCC og Veidekke. I alle tilfellene var det gode og løsningsorienterte arkitekter som ikke bare hadde egne ideer, men som også lyttet til våre innspill for å finne de beste løsningene.

Vi setter pris på samarbeidspartnere som deler våre verdier når det kommer til kvalitet og bærekraft. Det å velge leverandører utelukkende basert på pris kan gå på bekostning av langvarige fordeler som god kvalitet, service og bærekraft.»

Sigbjørn Jakobsen
Prosjektleder R. Daaland AS

 

 

Stålgåden og Lysgården innganger

Foto: Glass & Fasade/Glen Musk

Nøkkelen til fremtidens kontorbygg og videreutvikling av Sluppen

De tre byggene på Sluppen – Stålgården, Lysgården og ALO – er klare eksempler på hvordan tidlig involvering av alle relevante parter er avgjørende for å realisere fremtidsrettede kontorbygg. Ved å bringe arkitekter, ingeniører, entreprenører og spesialister som R. Daaland AS på banen i planleggingsfasen, har prosjektene lykkes med å kombinere estetikk, funksjonalitet og teknisk presisjon. Dette tette samarbeidet har ikke bare resultert i bygg som oppfyller høye krav til bærekraft og energieffektivitet, men også bygninger som tilpasses brukernes behov og trivsel på en dynamisk måte.

 

Dronebilde av kontorbygg på SluppenFoto: Interiørfoto

Sluppen er i dag i en spennende utviklingsfase, og med en masterplan på 300 mål står området overfor en omfattende transformasjon. Med boliger, kontorbygg, handels- og serviceareal under utvikling, vil Sluppen fortsette å vokse som en integrert og levende bydel. Dette gir store muligheter for fremtidige prosjekter som kan bygge videre på suksesshistoriene fra Stålgården, Lysgården og ALO.

Samspillet mellom tidlig involvering, teknologisk innovasjon og et klart fokus på bærekraft vil fortsette å være avgjørende for å forme morgendagens kontorlandskap i Trondheim.

 

Takutsmykning i kontorbygg på Sluppen

Foto: Glass & Fasade/Glen Musk
 
     
Prosjekt:   Stålgårdene, Lysgården og ALO på Sluppen
Hvor:   Trondheim
Schüco Partner:   R. Daaland
Arkitekter:   Stålgårdene - ARC Arkitekter, Lysgården og ALO - HUS Arkitekter
Byggherre:   R. Kjeldsberg AS
Byggtype:   Kontorbygg
Entreprenør:   Stålgården - NCC, Lysgården og ALO - Veidekke
Fotograf:   Glass & Fasade/Glen Musk, R. Kjeldsberg, Interiørfoto
Ferdigstilt:   Stålgårdene 2011 og 2015, Lysgården 2019, ALO 2023
Sertifiseringer:  
Stålgården - Passivhus-standard, Lysgården - BREEAM-NOR Excellent, ALO - BREEAM Outstanding og WELL Platinum
Schüco produkter:   FWS 50, FW 50+ BF, FW 50+ FR60, AWS 50.NI, ADS 50.NI, ADS 65.NI, AWS 75.SI+, AD UP 75, ADS 75.SI, ADS 65.NI FR 30, ADS 80 FR 30, ADS 80 FR 60
     

 

AKTUELT
Det lille rommet langs våre Nasjonale turistveger
Brunstranda og Ureddplassen viser hvordan "det lille rommet" langs norske veier kan utvikle seg til bemerkelsesverdige arkitektoniske bygg.
Fra kornsilo til Kunstsilo
Kornsiloen i Kristiansand har gjennomgått en forvandling fra kornsilo til et moderne kunstmuseum, Kunstsilo, med internasjonal anerkjennelse.
BAU - verdens ledende messe for arkitektur, materialer og systemer
I flere tiår har Schüco vært med på BAU i München, verdens ledende messe for arkitektur, materialer og systemer.
Glassfasadens miljøpåvirkning i et helhetlig perspektiv
Jakten på lave GWP-verdier, ECOproduct sertifikater og Svanemerking dominerer i bestrebelsene for å styrke glassfasadens miljøprofil.