Kulturminnet Mølla  i Larvik

Glassfasader på kulturminnet Mølla

Oppdatert: 4. april, 2024
Publisert: 10. august, 2023

Ved inngangsporten til Larvik lyser et av byens stolte kulturminner opp. Mølla i Hammerdalen er eid av Fritzøe Eiendom, en lokal og sentral aktør i eiendomsmarkedet, som stadig fyller historiske, gamle industrieiendommer med ny og skapende virksomhet. 

Fritzøe Møller, eller den såkalte Mølla i Hammerdalen er del av kulturminne i Larvik. Bygningen er den eldste av industrivirksomhetene i Hammerdalen, med røtter tilbake til 1300-tallet. Området rundt Mølla kalles Fritzøe Verk og er allerede blitt attraktivt for kunst- og kulturaktiviteter og nye, kompetansebaserte bedrifter. Byggherren, Fritzøe Eiendom, er et heleid datterselskap av Treschow-Fritzøe AS og eier bygningsareal på 70.000 kvadratmeter, i tillegg ca. 400 dekar tomteareal. Mølla har blitt modernisert og ombygget i flere omganger, og gått fra å være tre bygninger til å fremstå som én stor bygning i dag. I 1859 ble den første delen bygd, Mølla midtre, i 1874 kom Pakkeriet og i 1879 kom Siloen.

 

referansebygg-larvik-molla-perspeltiv

Foto: Fritzøe Eiendom AS

Fra kornsilo til moderne næringsbygg

Mølla Nord, ferdigstilt i 2015, er etablert i den gamle kornsiloen på tidligere Fritzøe Verk. Rehabiliteringen av bygningen fra 1879 skjedde i tett samarbeid med vernemyndighetene i Larvik kommune og Vestfold fylkeskommune, og er et godt eksempel på hvordan man kan skape noe helt nytt og unikt med utgangspunkt i et eldre industribygg. Her har man på vellykket vis klart å tilføre moderne elementer til en eksisterende bygning samtidig som det originale uttrykket er bevart.

Den gamle siloen i teglsten har fått et spennende påbygg i glass og aluminium. I tillegg har deler av  tårnet til siloen fått nye fasadeelementer i glass. Øverst i tårnet finner vi det som kanskje kan betegnes som Larviks fineste møterom – 21 meter over bakkeplan og med en fantastisk utsikt over fjorden. De store glassflatene gjør at man er tett på omgivelsene og sørger for rikelig med lys inn i lokalene.

 

Vår guide til glassfasader -  Last ned nå!

 

Mølla Syd, fullført og tatt i bruk i november 2019, markerer en betydelig milepæl i transformasjonen av et historisk område som begynte med ferdigstillelsen av Mølla Nord i november 2015. Denne utviklingen har forvandlet området til et bygg som reflekterer både sin tid og samfunnets nåværende behov. Fra å være en del av 1800-tallets industrielle landskap, har området nå blitt et sentrum for dagens kunnskapsbedrifter, med en sterk vektlegging på gjenbruk av eksisterende ressurser. Dette gir prosjektet en unik karakter og understreker dets bærekraftige og historiebevisste tilnærming.

 

Detalj av den nye glassfasaden i Mølla Syd i Larvik
Foto: Kjetil Lønnebakke Tennebø (PV Arkitekter AS)
Store glassflater i den nye delen av Mølla Syd i Larvik
Foto: Kjetil Lønnebakke Tennebø (PV Arkitekter AS)
Detalj av "Black Box" i Mølla Syd-bygget i Larvik
Foto: Kjetil Lønnebakke Tennebø (PV Arkitekter AS)
Mølla Syd sett fra langsiden
Foto: Kjetil Lønnebakke Tennebø (PV Arkitekter AS)
Kombinasjon av gammelt og nytt: Fasaden av Mølla Syd i Larvik
Foto: Kjetil Lønnebakke Tennebø (PV Arkitekter AS)

 

Moderniseringen

Det moderniserte utgaven av Mølla Nord, med kornsiloen, går over fem etasjer med ytterligere to etasjer i tårnet. Bygningen består i dag av to deler – en nedre og øvre del. Den gamle bygningsmassen i teglsten finner vi i den nedre delen og tårnet. I forbindelse med rehabiliteringen ble saltaket og de to øverste etasjene av det som i dag utgjør nedre del, revet og erstattet av et iøynefallende element med et tidsriktig og minimalistisk uttrykk.

Entreprenør Helge Klyve AS fikk den krevende jobben av Fritzøe Eiendom AS. Klyve er en god samarbeidspartner av Schüco Partner Aluminium Fasader AS, som ble hentet tidlig inn i byggeprosessen. Tom-Erik Pettersen, daglig leder hos Aluminium Fasader AS, har en klar mening om at akkurat det var vesentlig for det gode resultatet.

- Frode Vebostad, prosjektleder på bygget var interessert i å engasjere seg i hvordan fasadeløsningene skulle utformes. Derfor var det viktig å få på plass et samarbeid i en tidlig fase, nærmere ett år før byggestart, forteller Pettersen. – Frode var utrolig løsningsorientert og vi hadde en konstruktiv prosess i møtene med for eksempel arkitektene.

Også for Mølla Syd har gjenbruk vært viktig, og ved å bygge videre på en historisk tradisjon av gjenbruk og bærekraft, har dette blitt et symbol på styrke og innovasjon. Prosjektet har lagt stor vekt på å bevare så mye som mulig av byggets originale fasader, både utvendig og innvendig, noe som har bidratt til å bevare industrihistorien samtidig som bygget er tilpasset moderne næringsliv.

Innvendig har det blitt etablert nye etasjeskiller for å møte dagens standarder for næringslokaler. Dette har skapt et unikt og spennende lysinnslipp i mange av rommene, med etasjeskiller og vindusplassering som avviker fra tradisjonelle bygg. Mølla Syd er et resultat av utallige påbygginger, ombygninger og tilpasninger siden oppstarten i 1859, og representerer en naturlig evolusjon fra foredling av naturressurser til foredling av kunnskap i et moderne kontorlandskap.

Hele den gamle møllebygningen på rundt 4500 kvm, fordelt på syv etasjer, er rehabilitert og tatt i bruk som kontorlokale, leiligheter og hybler. I dag huser Mølla over 350 arbeidsplasser, og har blitt transformert fra et nedlagt industribygg til et levende eksempel på hvordan tradisjoner knyttet til verdiskapning, bærekraft, innovasjon og solid håndverk kan integreres i både gammelt og nytt design.

 

referansebygg-larvik-molla-toFoto: Fritzøe Eiendom AS

Prisvinnende bygg

Moderniseringen av Mølla har fått mye oppmerksomhet og anerkjennelse, og dette har blant annet resultert i Innovasjonsprisen for universell utforming 2021 og Larvik kommunes byggeskikkpris for 2021.

Innovasjonsprisen for universell utforming deles ut på oppdrag fra Kulturdepartementet som koordinerer regjeringens satsing på universell utforming. Utmerkelsen skal fremheve innovative, inkluderende, brukervennlige og bærekraftige løsninger.

 

«(…) Bevissthet om kvalitetene i de gamle byggene er kombinert med en ny bygningskropp som har fått navnet Black Box. Både uttrykket og identiteten fra kombinasjonen av ny teknologi og den gamle Mølla Syd er unikt og virker positivt på lokalmiljøet.»

Utdrag fra juryens begrunnelse

 

For byggeskikkprisen har Larvik kommune lagt vekt på hvordan man kan redesigne og gjenbruke eksisterende strukturer framfor å rive og bygge nytt. Omtrent 90 prosent av materialene ble gjenvunnet under rehabiliteringen, og bygget drives med grønn energi. Mølla Syd fremheves som et eksempel på vellykket bygningsvern og innovativ byggeskikk, hvor materielle og kulturelle verdier er bevart og utviklet for nye formål.

 

Høye sikkerhetskrav

Byggets beliggenhet gjør at det stilles høye krav til sikkerhet, på grunn av jernbanetraseen som ligger tett opp til området. Pettersen forteller hvordan entreprenøren og underleverandørene, samt jernbaneverket hele tiden måtte ha et tett samarbeid for å kunne ivareta de strenge sikkerhetskravene. – Alle parter på alle nivåer måtte ha stor forståelse for hverandres utfordringer med tanke på sikkerheten, fortsetter han. 

Byggherren valgte faste vinduer i Schüco AWS 70.HI og glasstak i ble levert i Schüco FW 50+ HI (oppdatert til FWS 50).

Innvendig i byggets aula ble det montert Schüco ADS 50.NI E30 i RAL 9010

- Vi i Aluminium Fasader AS har lang erfaring i proffmarkedet, men dette ble likevel et pilotprosjekt for oss. Alt ble produsert i vår fabrikk i Larvik, hvor vi heldigvis har dyktige medarbeidere med lang erfaring. Vår lærling fikk også god innsikt i det å jobbe med rehabilitering og nybygg, forklarer daglig leder.

- Heldigvis har vi Schüco i ryggen og deres systemer som ivaretar de fleste byggetekniske løsninger på en utmerket måte. Utfordringer i forbindelse med modernisering av eldre bygg og tilkoblinger til nye bygg lar seg løse med Schüco sine systemer.

 

Referansebygg Larvik Mølla 018

Foto: Fritzøe Eiendom AS

Den tekniske løsningen

Utvendig valgte Schüco-produsenten å gå for den mest populære og høyisolerte fasadeløsningen, Schüco fasade FW 50+ HI med kassettløsning. - Fasadene ble bearbeidet og produsert i elementer, fraktet med lastebil og heist på plass, sier Pettersen ivrig. - Det ble faste vinduer i Schüco AWS 70.HI og dører i Schüco ADS 70 HD.

Glasstaket ble levert i Schüco FW 50+ HI. Profilene fikk fargen NOIR 200 SABLE utvendig og Ral 9010 innvendig. Innvendig i byggets aula ble det montert Schüco ADS 50.NI E30 i RAL 9010.

Bygget er utformet for å være "smart", der teknologi anvendes for å forbedre brukeropplevelsen og effektivisere driften, samtidig som historiske elementer bevares innenfor antikvariske prinsipper. Dette balanserer lønnsomhet med respekt for byggets over 100 år gamle historie, beliggende kun 2,5 meter fra jernbanelinjen, og gjør Mølla til et tidsriktig, moderne og funksjonelt kontorbygg med en sterk signaleffekt.

Les også: Design og konstruksjon av glasstak og glassfasader

 

referansebygg-larvik-molla-interiorFoto: Fritzøe Eiendom AS

Vellykket transformasjon

Gjennom hele transformasjonsprosessen har bevaring av datidens industrielle uttrykk og gjenbruk av eksisterende materialer stått sentralt. Det har vært ønskelig å bevare mest mulig av den opprinnelige fasaden, både innvendig og utvendig, samt ytterligere historiske elementer. Det har de involverte lyktes med, mye takket være det gode samarbeidet underveis. Prosjektet er et lysende eksempel på hvordan man kan omforme og gjenbruke eldre industribygg fremfor å rive og bygge nytt.

Les også: Spennende infill-prosjekt med glassfasader

 

referansebygg-larvik-molla-historieFoto: Fritzøe Eiendom AS

 

     
Prosjekt:   Kulturminnet Mølla
Hvor:   Hammergata 24, Larvik
Schüco Partner:   Aluminium Fasader AS
Arkitekt:   PV Arkitekter AS
Byggherre:   Fritzøe Eiendom
Byggtype:   Kontorbygg, rehabilitering
Fotograf:   Fritzøe Eiendom AS, Kjetil Lønnebakke Tennebø (PV Arkitekter AS)
 Ferdigstilt:   2015 (Mølla Nord), 2019 (Mølla Syd)
Schüco Produkter:   ADS 80 FR 60 (brann), FWS 50.HI, FW 50+ BF.HI (brann), FW 50+ FR 60 (brann), AWS 70.HI (automatikk og manuell), AWS 50.NI, ADS 70.HD  
     

 

Guide til glassfasader

 

AKTUELT
En bygning med fokus på mennesker og miljø
Bygningen Sjustjärnan representerer en fremtidsrettet arbeidsplass med sterkt fokus på bærekraft og menneskelig trivsel.
Det lille rommet langs våre Nasjonale turistveger
Brunstranda og Ureddplassen viser hvordan "det lille rommet" langs norske veier kan utvikle seg til bemerkelsesverdige arkitektoniske bygg.
På Sluppen satses det på fremtidens bygg
På Sluppen i Trondheim satser man på fremtidens bygg. Her utvikles moderne og bærekraftige bygg som kombinerer teknologi, miljø og funksjonalitet.
Fra kornsilo til Kunstsilo
Kornsiloen i Kristiansand har gjennomgått en forvandling fra kornsilo til et moderne kunstmuseum, Kunstsilo, med internasjonal anerkjennelse.