Komfort kan beskrives som bekvemmelighet, altså et produkt eller en funksjon som gir en forbedret brukeropplevelse. Det kan dreie seg om rent objektive forbedringer eller subjektive som oppfattes ulikt fra person til person.
For vinduer og dører kan en liste opp ulike funksjoner som påvirker nettopp opplevelsen av komfort, og en tenker gjerne i første omgang på mulighetene når disse skal betjenes.
TEK stiller krav til at en vindusvrider skal plasseres med betjeningshøyde mellom 0,8- og 1,2m. Dette kan normalt enkelt gjennomføres, men kravet kan skape vanskeligheter for særlig høye vindusfelt med sidehengslet funksjon siden vrideren i størst mulig grad bør midt-plasseres i forhold til vinduets høyde.
Selv med enkel tilgang til vrideren vil store vinduer med 3-lags glass kunne være tunge å betjene. Beslag som reduserer nødvendig betjeningskraft vil kunne løse dette problemet.
En egenskap som har mer med vinduets praktiske bruk å gjøre er funksjonen som hindrer at et vindu i vipp-posisjon «blåser igjen» på grunn av vind.
Alle de nevnte funksjonene vil også kunne ivaretas via en motorisert styring som kan styres via ulike medier.
Les mer om arkitektur med fokus på lys, luft og miljø her.
Tilgjengelighet til betjeningsorganer samt nødvendig betjeningskraft gjelder også for dører. I tillegg stilles krav til åpningsbredde og terskelhøyde for å imøtekomme behovene for alle brukere.
Nødvendig åpningsbredde oppnås enklest rett og slett ved å lage døren bred nok. Der tilgjengelig åpning i veggen ikke er tilstrekkelig vil hengsler med egnet sentrering eller åpningsvinkel på dørbladet utover 90 grader kunne kompensere.
For at terskelhøyden skal defineres som trinnfri krever TEK en høyde på maksimalt 25mm og skrå kanter ikke brattere enn 45 grader. Ved god planlegging vil det også være mulig å felle terskel og dreneringsfunksjon ned i dekket slik at en helt flat løsning oppnås. Videre skal døren kunne betjenes med en kraft på maksimum 30 N. Nettopp behovet for betjeningskraft er viktig å ha i bakhodet når en prosjekterer store dørpartier med 3-lags glass som forutsetter manuell betjening.
Dette handler om passive egenskaper som definitivt har betydning for komfort. Formålet med glassflater er nettopp at de skaper kontakt og utsyn mot omverdenen og de slipper dagslys inn. Nye produksjonsmetoder og forbedrete tekniske egenskaper har gjort det mulig å øke glassarealene samtidig som rammestrukturen har kunnet utføres med slankere profiler. Dagens 3-lags ruter gir liten risiko for kaldras og opplevelse av trekk. Tilsvarende har U-verdiene for aluminiumprofiler kommet ned på passivhusnivå.
Vil du vite mer?
Ventilasjon av offentlige bygg, næringsarealer og til dels boligbygg har langt på vei vært basert på mekaniske anlegg. Med hybrid ventilasjon vil en kunne hente ut det beste fra to verdener. Åpningsbare vinduer betjenes manuelt eller via et sentralt styringssystem når det er hensiktsmessig mens mekanisk ventilasjon med varmegjenvinning overtar når temperatur og årstid gjør dette mer lønnsomt.
Vedlikehold av overflater og mekaniske funksjoner har ikke noe direkte med daglig komfort å gjøre. I videste forstand og kanskje spesielt for privatboligen vil overflater en slipper å skrape og male med jevne mellomrom oppleves som en klar fordel, eller som komfort. En overflate som kun behøver å vedlikeholdes med såpe og vann sparer tid, penger og er gunstig for miljøet.
Les mer om lys, luft og miljø her.