Vestlandet byr på en rik og unik natur. Fra fantastiske fjorder, øyer og havutsikt til alper og spektakulære fjellopplevelser. Og alt kan oppleves innenfor en dagstur.
Vår rike natur og vårt forhold til naturopplevelser gjør at vi ønsker boliger og hytter som ikke stenger oss inne. På Sunnmøre finner vi både hytter og private boliger hvor arkitektene har utfordret grensene mellom inne og ute gjennom bruk av glassfasader, skyvedører og store vindusflater.
I en skråning på Fjellsetra i Sunnmørsalpene ligger familiehytten "Black Lodge". Alle som tenker på knitrende ild i peisen og trange soverom med køyesenger må tenke nytt. Black Lodge har lite til felles med den klassiske fjellhytta.
Få et innblikk i prosjektet og bli kjent med byggherren Andreas. Han forteller oss historien bak arkitekturen og hva hytta betyr for han og familien:
“Disse fjellene er spesielle for meg fordi de er familiens hjem. Med denne hytta ønsker vi å skape noe spesielt for familien. Jeg tror bestefaren min hadde følt seg veldig komfortabel her, ettersom han selv hadde hatt en liten fjellhytte for dagsturer her siden 1960-tallet."
|
Hytta er delt inn i tre soner. Soveplassene for eieren og soverommene for opptil tolv gjester, inkludert badet og det utvendige badeområdet, er plassert på hver sin side av inngangen. Husets "sosiale senter" ligger i den tredje og største sonen. Den åpne plassen er funksjonelt delt inn i spisestue, et kjøkken med matlagings- og tilberedningsøy og et oppholdsrom. En stor peis gir naturlig varme og atmosfære. I tillegg er det en romslig 60,5 m² stor terrasse.
Takket være panoramaglasset fra gulv til tak som går over hjørnet, oppløses grensen mellom inne- og uterom og gir en spektakulær utsikt over fjellpanoramaet når som helst på året.
På grunn av fasaden og takflatene som er sammenvevd med hverandre, virker bygningen kantet og robust. Dette bevisste inntrykket ble oppnådd gjennom valg av materiale - en kombinasjon av rustrødt Cortenstål og granpaneler. Interiørkledningen i tre, som delvis er svart, er også uvanlig, og forsterker kontrasten til naturen ytterligere både sommer og vinter. For å tilfredsstille kravene til komfort selv i det ekstremt foranderlige klimaet i Sunnmørsalpene, har et gjennomtenkt energikonsept, i kombinasjon med en høyt isolert rammeteknologi med termisk isolert trippelglass, muiggjort dette.
Arkitektenes sentrale designidé er koblingen med inne- og uterom på flere plan, ikke minst ved å leke med transparens og samhørighet. Åpningene i fasaden er satt på en slik måte at de innrammer utvalgte deler av omgivelsene, noen ganger i form av romhøyde, andre ganger som en lysstrimmel.
Den sentrale stuen er det mest åpne området med panoramaglass som går over hjørnet og et sammenleggbart glidesystem som gjør at rommet kan åpnes opp på varme dager. Atmosfæren i interiøret kjennetegnes først og fremst av en behagelig komfort, som et tilfluktssted til det harde klimaet, tilført gjennom bruk av granpanel som noen ganger er naturlig (jo mer private rommene er) og noen ganger svartmalt. Materialvalget minner også om de tradisjonelle norske fjellhyttene.
De store glassfasadene består av en passivhus-sertifisert konstruksjon, akterspeil med en høyt isolerende ramme og trippel glass med termisk isolasjon (Schüco). Gulvvarmen er elektrisk, og det samme er oppvarmingen på badene. Et ventilasjonssystem med varmepumpe sørger for frisk, forhåndskondisjonert luft. Og selvfølgelig skal peisen ikke mangle, slik at den koselige atmosfæren blir perfekt.
Les mer om Black Lodge og se bilder av interiøret
Ved Høgnakken i Molde finner vi Villa H, et praktbygg med store glassflater og skyvedører hvor profilene er integrert i konstruksjonen. Bygget med sin moderne arkitektur innlemmes naturlig i terrenget og slipper den rå naturen inn gjennom store glassflater og skyvedører.
Store glassflater og smale profiler skaper den perfekte forbindelsen mellom boareal og naturen rundt. Dette gir fritt utsyn og og inviterer naturen helt inn. Villaen ligger i en bratt sørhelling med furuskogen i ryggen og utsikt til Romsdalsfjorden i front.
For ytterligere å intensivere den nære forbindelsen mellom boareal og utendørs og gjøre designet så bærekraftig som mulig, ble sterke, naturlige materialer brukt i huset.
Ved å bruke Panorama Design-system fra fra Schüco oppnåddes maksimal gjennomsiktighet med profiler som bare er 35 mm brede. Fasaden strekker seg til romhøyde og de horisontale profilene er bare synlige utenfra. Dette muliggjør sømløse overganger mellom vindusfelt og store skyvedører, samt trinnløse overganger mellom innendørs og utendørs områder. Systemet har integrerte løsninger for hjørner i glass uten profiler.
Den "flytende" stuen gir en fantastisk utsikt over Romsdalsfjorden og de tilsynelatende endeløse snødekte fjellene. Fra et høyere punkt har man panoramautsikt til utrolige 222 fjelltopper.
Les også vår utfyllende artikkel om Villa H med arkitekt Aud Randi Astad
I over 50 år har Straumsheim Glass og Fasade AS bidratt med å skape transparent arkitektur på Sunnmøre og i resten av landet.
Straumsheim Glass og Fasade AS er Schüco Partner og har produsert og montert glassfasadene i begge prosjektene. Som en av Sunnmøres største fasadeentreprenører. I mer enn 50 år har bedriften levert produkter til både små og store prosjekter. Straumsheim nære samarbeid til lokale arkitekter, byggentreprenører, byggmestre og andre aktører i byggebransjen gjør at vi realiserer gode og bærekraftige bygg til byer og bygder. I moderne produksjonslokaler i Straumgjerde på Sunnmøre produserer de vinduer, dører og fasader i aluminium og stål.
|
|
Schüco Partner: | Straumsheim Glass og Fasade AS | |
Adresse: | Sørestrandvegen 37, 6220 Straumgjerde | |
Kontakt: | post@straumsheim.no | |
Telefon: | 70 25 45 00 | |
Nettadresse: | www.straumsheim.no | |
Vår fantastiske innbundne referansebok er spekket med unike boliger og bygninger fra de nordiske landene. La boken inspirere kolleger og kunder på kontoret, eller kos deg med den hjemme i godstolen. Vi har også laget en video som viser deg boken: