Artikler

Glassfasadens miljøpåvirkning i et helhetlig perspektiv

Skrevet av THOMAS AASEN | 20.aug.2024 11:03:57

U-verdier settes sjablon-messig til 0,8W/m2K eller spesifikt til verdier som kreves for å få energi-regnskapet til å gå opp, og for å optimalisere forbruk i driftsfasen. Det samme gjelder for glassenes evne til å håndtere solenergi. Dette utgjør vesentlige momenter, men er samtidig kun ett område der glassfasaden bidrar til bygningens miljøprofil.

Et helhetsperspektiv

Avgjørende momenter fastlegges allerede i tidlig designfase. Begrepet Carbon Control innebærer at ulike aspekter vurderes og bestemmes for alle faser av bygningens liv. Valgene som tas under designprosessen har betydning for byggefasen, for driften gjennom hele levetiden og for hvordan materialene på best mulig måte skal kunne ombrukes eller resirkuleres ved endt levetid.

 

 

Bygningens geometri påvirker trykk og sugkrefter fra vind og dermed materialdimensjoner og vekt på glassfasaden og på primær bærestruktur. Forholdet mellom utvendig overflate og bruksareal har betydning for energieffektiviteten. Fleksibilitet med hensyn til endret anvendelse handler ikke kun om fasadene, men utgjør en vesentlig komponent for å forhindre at en ellers velfungerende bygning rives tidligere enn nødvendig.

Fasader og til dels takflate utgjør interessante arealer for egen energiproduksjon. Solceller kan integreres i fasader og glasstak eller monteres som utenpåhengte komponenter. I tillegg kan åpningsvinduer i fasadene integreres som en del av et hybrid ventilasjonssystem, der naturlig ventilasjon i sommerhalvåret også vil kunne øke brukerkomforten.

Les også: Glassfasader i et bærekraftperspektiv

 

 

Optimalisering av materialer

Med bygningens hovedform fastlagt kan en se nærmere på utformingen av fasadene. Gitt at disse skal utføres som påhengsfasader av glass med et rammeverk av stål eller aluminium vil en vurdering av  veggens oppdeling være nyttig. GWP-verdiene kan enkelt hentes ut for ulike varianter. Aluminiumlegeringer med høyere andel resirkulert materiale  vil bidra til å senke denne verdien ytterligere.

Prosjekter over en viss størrelse åpner for å kunne fremstille optimaliserte profildimensjoner. I tillegg vil profillengder, skreddersydd for prosjektet, redusere avkapp.

Alle de ovennevnte aspektene skal selvsagt balanseres mot arkitektoniske grep.

 

Masarycka i Prag. Foto: © H. Ondřej Kroutil

Drift og vedlikehold

Gjennomtenkte valg for fasadens geometri og detaljering reduserer vedlikeholdsbehov, reparasjoner og utskifting av komponenter. Vindkrefter, nedbørsmengder og temperaturer varierer geografisk, noe det er tatt hensyn til i tradisjonell byggeskikk. Det er ikke gitt at et design som fungerer godt ved Middelhavet egner seg for en bygning i havgapet langs Norskekysten.

Les også: Bærekraftig skyskraper med en imponerende glassfasade

 

Sansibaren i Sylt. Foto: © Architekturfotografie Bach

Skader betyr først og fremst frustrasjoner og uønskede utgifter for brukere og eier, mens i utgangspunktet unødvendige reparasjoner og i verste fall fullstendig utskifting av fasaden slår direkte inn i miljøregnskapet. Aluminium og stål representerer varige materialer som ved riktig anvendelse og planmessig vedlikehold har forutsetninger for en levetid langt utover hva som forutsettes i en EPD.

Vugge til vugge

Når fasaden på et tidspunkt skal rives representerer bestanddelene verdifulle materialer for ny anvendelse, enten for ombruk eller for resirkulering til råmaterialer for nye produkter. God planlegging i designfasen kan bidra til enkel demontering av de ulike komponentene.

Enkel tilgang til data på produkt og materialsammensetning vil være av vesentlig betydning for en sirkulær anvendelse.

 

Foto: Shutterstock, Tina Arnold

Dekarbonisering av eiendomsinvesteringer

Det grønne skiftet i eiendomssektoren er et viktig skritt på veien mot klimanøytralitet. Men hvordan kan vi oppnå dette uten å sette investeringssikkerheten i fare?

Schüco Carbon Control er en modulær løsning bestående av produkter og tjenester som gjør det mulig å styre CO2-fotavtrykket til bygningskledningen på en prosjektspesifikk måte. Løsningen tar for seg hele bygningens livssyklus, og Schüco jobber med å støtte arkitekter, planleggere og entreprenører i å kunne beregne konkrete CO2-verdier for planleggings-, bygge- og driftsfasen enkelt og raskt, samt gjenbruk og gjenvinning når bygningen en gang skal renoveres eller rives.

Mer info og en oppsummering av hva Schüco Carbon Control innebærer i detalj finner du ved å laste ned denne gratis brosjyren:

 

 

Hovedbilde: IKEA City Center-vienna. Foto: © pierer.net