Campus Kristiansund plassert i havnekanten

Campus Kristiansund skaper nytt kunnskapsmiljø i sentrum

Oppdatert: 1. april, 2025
Publisert: 1. april, 2025

Campus Kristiansund forvandler en tidligere industribeliggenhet til et moderne miljø for utdanning, forskning og innovasjon. Prosjektet kombinerer bærekraftige løsninger med en tydelig lokal identitet. Med energieffektive løsninger og BREEAM Excellent-sertifisering legges det grunnlag for et levende bymiljø i hjertet av Kristiansund.

 

Byutvikling og bærekraft i fokus

Campus Kristiansund markerer et nytt kapittel i byutviklingen for Kristiansund sentrum. Prosjektet gjenoppbygger et område med lav arealutnyttelse og store trafikkarealer til en pulserende bydel med plass til utdanning, forskning og innovasjon. Med beliggenhet midt i byen, rett ved Devoldholmen og nært kollektivknutepunktet, er campusen en tydelig aktør i bybildet.

 

Campus Kristiansund uteplass i front

Prosjektet bygger på et solid samarbeid mellom lokale og nasjonale aktører. Her samles høgskoler, fagskoler, FoU-miljøer og næringsliv for å skape et felles kunnskapsmiljø. Arkitekturen kombinerer moderne uttrykk med lokale tradisjoner. Fargepaletten henter inspirasjon fra Kristiansunds etterkrigsarkitektur med sterke farger og den polykrome byens historie, mens materialvalgene – som aluminium med ulike perforeringer, treverk og blikk – understreker en lokal forankring og bevissthet om områdets kulturarv.

 

Campus Kristiansund perforering i fasaden

Bygget er utviklet med bærekraft i fokus. Campus Kristiansund har oppnådd BREEAM-NOR Excellent-sertifisering, energiklasse A. Prosjektet benytter massivtre og limtre i bæresystemet, og integrerer løsninger som solcellepaneler, sjøvannsvarmepumpe og energieffektive tekniske installasjoner.

De 392 solcellepanelene på taket har en mulig årlig produksjon på 140.000 kilowattimer (kWH), som vil gi en besparelse på 65 tonn CO2-ekvivalenter i året. Sjøvannsvarmepumpa skal dekke 100 prosent av varmebehovet til oppvarming og ventilasjon, samt en fjerdedel av tappevannsbehovet i bygget.

 

Campus Kristiansund solceller på taket

Glasstak i system FWS 50 med 24 takluker i AWS 57 RO.

 

Kristiansund er en bilbasert by og derfor ble det lagt til rette for mer sykkel og gange med sykkelhotell og gode garderobefasiliteter. Prosjektets omfang og tekniske løsninger – som blant annet håndterer utfordrende grunnforhold med kjeller under havnivå langs kaikanten – illustrerer et ambisiøst byggeprosjekt med stor regional betydning. Under bakkeplan er det gjort plass til parkering for 77 biler, inkludert 20 ladere, samt 250 sykler med 64 ladepunkter.

 

 

Vi har snakket med arkitekt Ola Hoem hos PIR2 og bedt han fortelle om prosjektet

 

Arkitekt Ola Hoem

 

Ola Hoem er utdannet ved NTNU i Trondheim og Har vært Arkitekt i PIR2 i 15 år.

«PIR2 er et firma med kontorer i Trondheim, Oslo og Stavanger. Vi er både arkitekter, landskapsarkitekter og interiørarkitekter, og er opptatt av å skape helhetlig løsninger på tvers av fagdisiplinene.»

Ola Hoem, arkitekt
PIR2

 

- Campus Kristiansund er designet som et møtested og et sted for utveksling av kunnskap. Her samles næringsliv, kunnskapsinstitusjoner og offentlige aktører. Målet var å skape gode møteplasser og en åpen dialog mot byen.

Prosjektet stilte oss overfor en utfordring: å innpasse et stort bygg i den sjarmerende og småskala byen Kristiansund. Bygget skulle være en tydelig del av bybildet uten å gå på bekostning av de eksisterende kvaliteter. Vi ønsket at det nye bygget skulle videreutvikle byens karakter, inspirert av etterkrigsarkitekturen og de tradisjonelle fargevalgene som preger byen.

 

«Kristiansund synes jeg er en utrolig sjarmerende by, og fargene i byen er en helt sentral del av opplevelsen.»

 

Campus Kristiansund med tre ulike fasader

 

For å knytte bygget til den lokale byggetradisjonen – med hus bygd i tre og kledd i blikk som finnes langs kysten – valgte vi en aluminiumskledning med gjennomtenkt struktur, mønster og perforering. Løsningen skulle signalisere at bygget er både viktig og moderne, samtidig som det beholder tilhørigheten til omgivelsene.

Et særpreg ved prosjektet er minihusene på taket av auditoriet. Hovedideen var å utnytte arealet på en smart måte. Minihusene fungerer som støyskjermede arbeidsplasser og møterom. Samtidig skaper de visuelle innslag og deler opp det åpne atriumet – som ellers preges av ubehandlet treverk – i mer skjermede arbeidssoner.

 

Campus Kristiansund minihus inne som sosiale soner og møteplasser
Campus Kristiansund med gode sosiale soner i minihus
Campus Kristiansund minihus inne på taket av auditoriet

Minihusene (med FWS 50 fasade og glasstak) minner på typisk norske båthus og gir muligheten
til å jobbe sammen i roligere omgivelser.

Les også: Wergelandshaugen - en reise i arkitekturens historie

Vi la stor vekt på å skape de best mulige fysiske rammene for kunnskapsutveksling og samarbeid. Bygget skulle bidra positivt til Kristiansund og være åpent for publikum. Miljøambisjonene var sentrale fra starten. Løsningen med massivtre, solceller og BREEAM-excellent sertifisering understreker vårt fokus på bærekraft. Det nye byrommet foran bygget er også planlagt for å gi en tydelig kontaktflate mellom byen og campus.

I prosjektet valgte vi Schüco som samarbeidspartner fordi de kunne levere de løsningene vi trengte. Glassfasaden spiller en sentral rolle; den danner møtet mellom bygget og byen. Vi ønsket å forme ytterveggen og glassfasaden som et møbel man kan benytte, med integrerte sitteplasser og bord. I første etasje ble trekonstruksjonen synlig bak glasset, noe som både fungerer som vindavstivning og som et møbel med benker og bord.

 

Campus Kristiansund  med integrerte sitteplasser i fasaden

 

Ved å la glass og treverk prege fasaden, samtidig som aluminiumsprofilene holdes nøytrale, oppnår vi en sømløs overgang mellom inne og ute. Høyere opp benyttes tradisjonelle glass- og aluløsninger med integrerte braketter for de perforerte metallplatene. Denne løsningen markerer campus som en viktig funksjon i byen og fremhever hovedinngangen.

Les også: Prosjektering og visualisering av glassfasader

Inspirasjonen til prosjektet hentet vi fra flere kilder. Bygget er formet av sine nære omgivelser i Kristiansund, men vi lot oss også inspirere av kystkulturen i Norden og moderne arkitektur. Vi har hele tiden vært bevisste på de tekniske mulighetene og begrensningene i materialene og løsningene vi bruker, for å optimalisere sluttresultatet.

 

Campus Kristiansund med måker som flyr over taket

Prosessen har vært styrt av en klar idé om en oppdelt og sammensatt fasade samt en åpen første etasje. Selv om mange tilpasninger måtte gjøres underveis, så vi på endringene som en mulighet til å videreutvikle prosjektet. Det har vært en balansegang mellom å stille tydelige forventninger og være fleksible nok til å finne de beste løsningene. Samarbeidet med fasadeentreprenør, byggherre og totalentreprenør har vært godt gjennom hele prosessen.

Jeg er spesielt stolt av at vi har fått til en løsning som gjør bygget åpent og tilgjengelig, slik vi hadde ønsket. Det betyr mye at lokalsamfunnet har tatt imot bygget på en positiv måte. Jeg tror prosjektet er viktig for regionen. Det tilfører en arena for kunnskapsutveksling og samarbeid som ikke fantes tidligere, og vi håper at dette vil skape nye verdier for hele området.

 

Campus Kristiansund flyfoto med byen og fjorden

Campus Kristiansund er nå i neste byggetrinn. Vi skal ikke kopiere det første trinnet, men bygge videre på de samme grepene. Vi vil fortsette å spille på lag med de kvalitetene som allerede finnes i Kristiansund for å skape et enda mer attraktivt møtested. De neste byggetrinnene vil også fullføre det nye plassrommet mot sør, noe vi tror vil bli et verdifullt tilskudd til byen.

 

Campus Kristiansund front opplyst på kvelden

Med sin fargerike fasade faller universitetsbygget i øyet og preger bybildet i Kristiansund.

Veien videre for et levende kunnskapsmiljø

Prosjektet har frembrakt et bygg som skaper en ny arena for kunnskapsutveksling og samarbeid. Med sin sentrale beliggenhet i Kristiansund sentrum og integrerte løsninger for både utdanning og næringsutvikling, legger campusen til rette for økt lokal verdiskaping. Bærekraftstiltak som massivtre-konstruksjoner, solcellepaneler og energieffektive systemer bidrar til et grønnere bymiljø og reduserte CO₂-utslipp.

Det tette samarbeidet som har vært mellom offentlige aktører, utdanningsinstitusjoner og private entreprenører vi gi positive ringvirkninger for hele regionen fremover. Målet har vært å høyne utdanningsnivået på Nordmøre ved å etablere et teknologisk høgskolesenter med nasjonal kvalitet innen aquakultur og helse. Det forventes at begge deler vil påvirke den langsiktige samfunnsutviklingen på Nordmøre positivt på lang sikt.

Campus Kristiansund gir oss et godt bilde på hvordan arkitektur bidrar til en bærekraftig og funksjonell byutvikling.

Les også: Fra kornsilo til Kunstsilo

 

Campus Kristiansund panorama flyfoto med byen og fjorden

 

     
Prosjekt:   Campus Kristiansund
Hvor:   Kristiansund
Schüco Partner:   Straumsheim Glass og Fasade AS
Arkitekt:   Ola Hoem ved PIR2
Byggherre:   Campus Kristiansund 1
Byggtype:   Høyskole, universitetet, undervisning
Totalentreprenør:   Betonmast Røsand (Ole Kristian Mittet, anleggsleder)
Fotograf:   Heine Schjølberg
Ferdigstilt:   2022-2024
Sertifiseringer:   BREEAM-NOR Excellent
Schüco produkter:  

AOC 50 TI, FWS 50 (glasstak og fasader), ADS 75.HI, ASE 80.HI, AWS 57 RO, ADS 80 FR30, ADS 80 FR60, AWS 50.NI, AWS 70.HI

 

 

AKTUELT
Strandvilla bygget på barndomsminner og naturens premisser
En sommervilla hvor arkitektur og natur smelter sammen, skapt med lyse farger, ekte materialer og en sterk tilknytning til omgivelsene.
Når rehabilitering er mer enn det som møter øyet
Midt i Trondheim har et tidligere kontorbygg gjennomgått en svært ambisiøs rehabilitering. Bak fasaden skjuler det seg mange kvaliteter.
Arkitektur, kunst og natur forenes i Ortun svømmeanlegg
Ortun svømmeanlegg er et resultat av arkitektenes ønske om å skape et funksjonelt og estetisk anlegg integrert i naturen.
Speilvendte glassfasader fornyer historisk garntørke
En gammel garntørke fra 1956 har fått nytt liv i Sonskilen Båthavn med speilvendte glassfasader.