Bølgete fasade på Danmarks høyeste bygg - Lighthouse

Oppdatert: 17. juli, 2024
Publisert: 24. januar, 2024

Mellom havet og byen, plassert på den ytterste spissen av Århus’ nye bydel Århus Ø, finner vi Lighthouse – Danmarks høyeste bygg, som har høstet mye ros både nasjonalt og internasjonalt. 

Dette er et enestående prosjekt på mange måter. Det skyldes ikke bare tårnets svimlende høyde på 142 meter og fasadens særegne uttrykk med bølgeformede linjer. Også stedets forvandling og tanken bak prosjektet er med på å gjøre fortellingen om Lighthouse så interessant. Fra å være et forblåst havneareal er dette nå blitt en pulserende bydel som tiltrekker seg mennesker i alle aldre.

Video: Candello Media

Nylig ble bygget kåret til verdens beste høybygg 2023 i klassen 100-199 meter av den internasjonale organisasjonen Council On Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH). Bygget har også mottatt Award of Excellence for beste høye bygning i Europa. Kåringen fant sted på konferansen Humanizing High Density i Singapore, som samlet mer enn 1000 deltakere fra bygge-, byutviklings- og arkitektbransjen fra hele verden. Fokuset til konferansen er at byer ikke bare skal være et sted mennesker bor, men også trives. Og dette er noe prosjektet Lighthouse virkelig har lyktes med.

Les også: Bærekraftig skyskraper med en imponerende glassfasade

 

lighthouse-schueco-topp

 

Visjon

Lighthouse er et fyrtårn i mer enn én forstand. Arkitektkontoret 3XN som står bak prosjektet, har hatt visjonen om å skape et fyrtårn for hele Århus. Et fyrtårn som skal hilse alle velkommen, enten man kommer sjøveien, ser tårnet fra luften eller fra land.

Den umiddelbare nærheten til både havet og byen var utgangspunktet for prosjektet. Tanken var å bidra til den videre utviklingen av Århus’ nye bydel og gjøre den enda mer attraktiv. Dette skulle bli et trekkplaster, ikke bare for fremtidige beboere, men også for byens innbyggere og de mange tilreisende. Målet var ikke bare å forene havet og naturen med byen og menneskene. Ideen om å fremme sosiale relasjoner og aktiviteter samt å hylle mangfoldet har vært vel så avgjørende.

Les også: Styrker konkurransekraften med elementfasader

Avtal møte for mer informasjon

 

lighthouse-schueco-fasade-side

 

Naturen som inspirasjonskilde

Bølgene og havet har inspirert til både formen på bygningene og formen på fasaden. Dette kommer til uttrykk i valg av design, løsninger og farger – både innvendig og utvendig. Mest tydelig blir det i de mange buede og bløte linjene i fasaden. Disse skal gjenspeile vannet og bølgene som er i konstant bevegelse.

Arkitekten bak prosjektet, Kim Herforth Nielsen fra arkitektkontoret 3XN, har vært opptatt av at beboerne skal få maksimalt med utsikt og havet tett på. Havet er elementet som forandrer seg mest hele tiden, og uansett årstid og værforhold har det en helt spesiell tiltrekningskraft på oss mennesker. Leilighetene er derfor utstyrt med vinduer fra gulv til tak for at man skal kunne se både himmelen og vannet samtidig og få oppleve elementene i forskjellig lys, til forskjellige tider og under forskjellige værforhold året rundt.

Det er imidlertid ikke bare havet og beliggenheten som har tjent som inspirasjonskilde. Mangfoldet som kjennetegner Århus har gjort sitt til at uttrykket på bygningene er blitt så variert.

Oppført i flere etapper

Århus Ø er blitt et nytt samlingspunkt for hele Århus. Området som tidligere var et havneareal, har vært gjenstand for en enorm utvikling de senere tiår. Her har det ene prosjektet etter det andre bidratt til å forme bydelen til det den er i dag.

Et av prosjektene som virkelig har satt stedet på kartet, er Lighthouse. Et omfattende prosjekt som består av seks bygninger bygd i flere etapper. Første etappe ble ferdigstilt i 2012 og utgjør tre bygninger.

Nå er prosjektet fullført med tre nye bygninger: Fyrtårnet, Kanalhuset og Promenadehuset. Fyrtårnet utgjør siste trinn i byggeprosjektet og er det mest oppsiktsvekkende av de tre nykommerne på Århus Ø. Dette er Danmarks nye landemerke, et landemerke som rager over alt annet i ordets rette forstand.

Fyrtårnet er et boligbygg med nærmere 400 leiligheter. Bygningen har en svimlende høyde på 142 meter fordelt på 45 etasjer. Toppen av tårnet, selve kronen på verket, setter prikken over i-en på dette imponerende høybygget. Her finner vi utsiktsplattformen og en restaurant der både beboere og tilreisende kan nyte den enestående utsikten til bukten og byen samt god mat i godt lag. Det er glass på glass hele veien rundt og man er tett på himmel og hav. Med heisen er man her oppe på et blunk. Knappe 37 sekunder er tiden det tar å ta heisen helt til topps for å nyte den spektakulære utsikten.

En som allerede har inntatt et bedre måltid øverst i tårnet, er Dronning Margrethe av Danmark. Allerede før bygget stod ferdig, ble det holdt en middag her for den danske dronningen i forbindelse med Århus’ feiring av hennes 50 år på tronen og sommertokt sommeren 2022. For anledningen ble det leid inn en Michelin-kokk og plassert ut bord med hvite duker og blomster. Umiddelbart etter det celebre besøket ble det igjen kun en byggeplass med rå betongvegger og stillas inntil bygget stod ferdig senere samme år.

Kanalhuset og Promenadehuset danner en form for frittstående sidefløyer til den høyreiste bygningen. I likhet med Fyrtårnet er dette også boligbygg, men disse er med sine ti etasjer hver betydelig lavere enn nabobygget på 45 etasjer.

 

lighthouse-schueco-taarn

 

Krevende prosjekt

Arbeidet med Lighthouse har vært utfordrende på flere plan. Kanskje ikke overraskende med tanke på høyden og beliggenheten. For fundamenteringen ble det støpt 28 påler med en diameter på to meter. Disse ble ført 70 meter ned i bakken. Bunnplaten over pålene er på 1400 kubikkmeter betong med 300 tonn armering. Det gjaldt også å ta høyde for værforholdene på stedet med mye vind. Atkomsten til byggeplassen var heller ikke uproblematisk.

I tillegg var det spenning knyttet til bl.a. finansiering og pandemien. Den opprinnelige planen var å bygge alt under ett, men pga. omstendighetene ble prosjektet trukket ut i tid og først ferdigstilt i 2022, omtrent ti år etter at første del stod ferdig.

 

lighthouse-schueco-balkong

 

Bølgeformet fasade

Det er ikke bare høyden på Fyrtårnet som fascinerer. Vel så fascinerende er fasadens enestående uttrykk. Dette er en fasade man ikke kan unngå å legge merke til takket være den spesielle utformingen med buer og bløte linjer. Det karakteristiske bølgemønsteret i fasaden er tenkt som en avspeiling av vannet og bølgene som er i konstant bevegelse.

Det er brukt Schüco-elementer for alle fasadene til de tre nye bygningene. Promenadehuset og Kanalhuset har begge Schüco stikkfasade FWS 50.HI med innebygde skyvedører, åpningsbare vinduer og franske balkonger. 
På Fyrtårnet er det montert et prosjektdesign basert på elementfasadesystemet USC 65 (oppdatert til elementfasade AF UDC 80). Tårnet har et fasadeareal på ca. 12 000 kvm med til sammen ca. 2340 ferdige fasadeelementer i glass og aluminium. I likhet med de to andre bygningene er det også her innebygde skyvedører, åpningsbare vinduer og franske balkonger. Skyvedørene fra Schüco er av typen ASE80TC, som er spesielt utviklet for høybygg. Fasadeelementene til tårnet ble levert ferdig produsert til byggeplassen hvor de ble heist opp til hver etasje i en stor materialheis på utsiden av bygningen.

Les også: Hva er en elementfasade?

Som nevnt innledningsvis, er Lighthouse oppført på et sted utsatt for mye vind. Det var derfor ytterst viktig å forsikre seg om at fasadene ville tåle den sterke belastningen fra naturkreftene. For å kvalitetssikre og dokumentere at fasadene oppfylte kravene til tetthet for vann og vind ble de testet før produksjon. Testene ble gjennomført i Schücos eget testsenter i Bielefeld, Tyskland.

 

lighthouse-schueco-fasade

 

Levende bydel mellom havet og byen

I Århus’ nye bydel finner man mye interessant arkitektur med et vidt spenn i form og uttrykk. Aarhus Ø byr imidlertid på langt mer enn flott arkitektur. Bydelen er blitt et populært sted både for byens innbyggere og tilreisende, mye takket være den unike beliggenheten og de mange tilbudene på stedet.

Den umiddelbare nærheten til havet og skogen sørger for varierte naturopplevelser og legger til rette for aktiviteter av ymse slag. Mellom de mange bygningene er det flere innbydende grønne lunger som inviterer til spaserturer, piknik og avslapning. For den som ønsker å komme enda nærmere på naturen, er skogen Riis Skov ikke mange minuttene unna. Dette store naturområdet byr på en rekke turstier og er perfekt for alle som ønsker å utforske naturen på kloss hold.

Stedet kan i tillegg friste med alt fra spisesteder og butikker til sjarmerende badehus og et havnebad. Havnebadet er tegnet av den danske arkitekten Bjarke Ingels og består av flere basseng. Det skal være et av verdens største havnebad med plass til 650 badegjester. Her er det mye liv og røre sommeren gjennom og et bredt tilbud av mat- og drikkeboder samt små hyggekroker langs havnepromenaden. Havbanen er et annet tilbud for badeglade gjester. Dette er en havsvømmebane med en lengde på 500 meter og ypperlig for alle som vil svømme baner i havet.

Århus Ø byr også på et buktsenter, som er plassert i Lighthouse. I dette besøkssenteret kan skoleklasser og andre ta et dypdykk i bukten og blant annet lære om livet under havoverflaten.

 

lighthouse-schueco-sjoen

 

Et boligprosjekt for alle

Eierne bak prosjektet har helt fra starten vært opptatt av at Lighthouse ikke kun skal være for de bemidlede, som har råd til å betale et tosifret millionbeløp for en leilighet på 200-300 kvm. Det er derfor stor variasjon i størrelsen på leilighetene. De mange to- og treromsleilighetene i komplekset skal tiltrekke seg både yngre og eldre boligkjøpere samt familier og par som ønsker å bo tett på både havet og byen. Her har de havet som nærmeste nabo, men likevel kort avstand til det meste og alt innen rekkevidde.

Alle beboerne i Lighthouse har tilgang til et privat gårdsrom som skjermes av bygningene rundt. Gårdsrommet er kun tiltenkt beboerne og har noe for enhver. Det er delt inn i flere soner og byr på alt fra lekeområder med sklie, husker og trampoline til hyggekroker der livet utendørs kan nytes. Denne grønne lungen er perfekt enten man ønsker ro og søker et avbrekk fra hverdagen eller ønsker å mingle med naboene sine.

Det såkalte Beboerhuset er enda et samlingspunkt for beboerne i Lighthouse. Det inneholder en wellness-avdeling, et stort loungeområde for avslapning og sosialisering samt en gjestebolig. Her har man også mulighet til å låne seg en kajakk eller SUP dersom man ønsker å boltre seg på vannet rett utenfor.

 

lighthouse-schueco-terrasser

 

Vellykket byutvikling

Prosjektet Lighthouse er et vellykket eksempel på hvordan arkitektur, byutvikling og mangfold kan forenes. Lighthouse er blitt omfavnet av de fastboende og århusianerne samt de mange tilreisende fra fjern og nær. Her har de involverte klart å skape en levende arena der både beboerne og de besøkende kan nyte havet og naturen, samtidig som det urbane er tett på. Den gunstige beliggenheten og det pulserende livet i Århus’ nye bydel byr på et hav av muligheter for alle og enhver.

Det er ingen overraskelse at dette prosjektet har blitt valgt ut for å bli med i 2024 utgaven av Schücos årlig arkitekturkalender.

Les også: Arkitektur med fokus på dagslys, luft og innemiljø

 

 
     
Prosjekt:   Lighthouse
Hvor:   Århus, Danmark
Arkitekt:   3XN A/S
Byggherre:   Lighthouse United ApS
Byggtype:   Privatbolig
Fotograf:   Emil Sondergaard
Ferdigstilt:   2022
Schüco produkter:   FWS 50.SI, ASS 70.BE, AWS 90 BS.SI, AWS 75, ADS 75, ADS 80 FR60, ASS 80 FD.HI, projektspesifikke elementfasader basert på USC 65 (oppdatert til elementfasade AF UDC 80) med skyvedør ASE 80 TC 
     

 

AKTUELT
På Sluppen satses det på fremtidens bygg
På Sluppen i Trondheim satser man på fremtidens bygg. Her utvikles moderne og bærekraftige bygg som kombinerer teknologi, miljø og funksjonalitet.
Fra kornsilo til Kunstsilo
Kornsiloen i Kristiansand har gjennomgått en forvandling fra kornsilo til et moderne kunstmuseum, Kunstsilo, med internasjonal anerkjennelse.
BAU - verdens ledende messe for arkitektur, materialer og systemer
I flere tiår har Schüco vært med på BAU i München, verdens ledende messe for arkitektur, materialer og systemer.
Glassfasadens miljøpåvirkning i et helhetlig perspektiv
Jakten på lave GWP-verdier, ECOproduct sertifikater og Svanemerking dominerer i bestrebelsene for å styrke glassfasadens miljøprofil.